fredag 10 juli 2009

Att muta eller inte muta....


Exempel på ett dilemma....

Pratade precis med Jacque. Vi har ju hållit på hur mycket som helst med att försöka få ett tillstånd för skolan. Med den nya regeringen nu i februari så ändrades plötsligt alla regler kring barnhem och skolor. Är väl egentligen bra, viktigt att få ordning så att hemska barnhem som det stället jag var på först inte får förekomma....men nya regler och tillstånd betyder tyvärr oftast bara en sak i Ghana....ännu mer korruption...

Vi fick ju tidigt rådet att det inte är någon idé, vi skulle aldrig få något tillstånd. Men att ge sig ligger inte riktigt för mig...Så de sista veckorna i Ghana kämpade jag med att hitta rätt personer, fylla i rätt blanketter och skicka till rätt kontor...Inte helt lätt. Har suttit i timmar i möte med olika personer....och innan jag lämnade hade vi tagit oss igenom de första tre av fyra stegen för att få bli en godkänd skola. I förra veckan fick reda på att vi var tvungna att ha ett kontor, så han fick raskt städa undan ett av sovrummen och göra om det till ett kontor....Pärmar och ordning och reda har vi faktiskt, men nu skulle det visas upp också....

Idag ringde Jaqcue och sa att kvinnan som ansvarar för tillståndet hade ringt och att dom skulle ses imorgon. Hon hade sagt att han skulle ta med sig 'the brown paper bag' vilket är detsamma som att 'ta med dig plånboken'....!

Hur tänker jag? Korruption är aldrig rätt. Men jag har ett mål - trygga, glada barn som kan förändra sin livssituation! Och för det är skolan precis hur viktig som helst. Och som det är nu så skulle det kunna bli så att i var tvugna att lägga ner skolan....Så ja, jag tänker nog att vi ska försöka skaka fram pengar som behövs så att vi får tillståndet för skolan...imorgon vet vi hur mycket det är...men det är inget lätt beslut och det känns fel.

Men måste hitta andra sätt att påverka för korrupttionen gör mig galen! Så viktigt viktigt att påverka och pratar mycket med lärarna om det, att hitta sätt att prata med barnen. Så kanske 75 barn som växer upp med en självklar inställning att för att skaffa sig det man behöver måste man anströnga sig och att det är fel att ta pengar för npgot man inte har rätt till.

Förstår nu hur jag tänker???

Emelie

6 kommentarer:

 1. Shit vad svårt ja! Förstår verkligen dilemmat i detta. Tänk att bli motarbetad när man jobbar för ett sådant här livsviktigt projekt. Bara det är ju absurt. Att även behöva tvingas gå emot sin egen moral och korrumpera för att få GE...ja Emelie jag tycker det du gör är beundransvärt, på alla sätt. Bästa hälsningar och kramar// Johan Rosin

  SvaraRadera
 2. Vilken fantastisk insats du gor Emelie! Jag blir mkt inspirerad och rord nar jag laser din blogg!
  Underbart att se!
  Sitter och tanker pa satt att kunna hjalpa!
  Borjar med att satta over en liten peng!

  All Cred till dig!!

  Sara Landen

  SvaraRadera
 3. Hej Emelie! Bra att fundera över hur man kan komma åt korruption på annat sätt. Du gör ju helt rätt, tycker jag, med att utbilda barn på plats och att ge dem ett drägligt liv. Det är dessa barn och andra, när de blir vuxna som kan agera mot korruption. Jag är oroligt IMPONERAD av dig och det du gör och vill verkligen bidra på mitt sätt. Jag kommer att sätta in lite varje månad på bankgirot så länge du behöver.
  LYCKA TILL!
  Margaretha Cassel

  SvaraRadera
 4. Hej Emelie,
  Har länge funderat på att hjälpa till genom att skaffa fadderbarn men av en slump så läste jag Hemmets Veckotidning och såg ditt reportage. Kändes ju helt klart som ett roligare och intressantare projekt att skänka lite pengar till.

  Vet inte om jag springer vilse i Eksjö under 5-dagars så det är lika bra att ge bidraget innan jag drar iväg på semester.

  Lycka till med allt arbete att ge barnen i Ghana utbildning och en ljusare framtid.

  Hansi Kraus

  SvaraRadera
 5. Hej Emelie!

  Jag förstår ditt känslomässiga dilemma.Det äringet lätt ställningstagande.Jag uppmanar dig att göra det som känns bäst i hjärtat.En liten slant är insatt på ditt ghanakonto.
  Låt oss gärna veta hur det går...

  SaraF

  SvaraRadera
 6. Alltid lika roligt när ni kommenterar. Får enerigi!

  SvaraRadera