fredag 11 december 2009

En dag på Great Andho

Här kommer lite från en dag på Great Andho

Wilemina (ca 2- 3år) äter bönor och ris till lunch


William, Beatrice and Ofosu gottar sig
Uppläggingsdax för lunchen (utvecklingsområde ??)Här är våra toaletter som vi har byggt (utedass). Gjort all skillnad. Innan så var det lite hur som och lite överallt, det var inget bra.Nästan alla barn och lärarna


Jacques och jag med lärarna och rektorn


Jag var jätte spänd på att träffa rektorn (ovanför Gifty kvinnan i rosa tröja). Han har en väldigt viktig roll. Och jag och Jacques har höga förväntningar! Han är dyr som tusan...; )
Vi hade många bra samtal angående hur vi lär ut och hur vi tänker kring diciplin. Det vanliga är att man har bestraffningssystem där man också slår barnen. Jacques och jag har en helt annan filosofi - vi vill hellre jobba med belöningssystem! Vi ser också hur barnen lär av varandra, hur de ser om någon gjort något bra som bekräftas att de blir stolta och glada - och också vill göra så! Det är viktigt att visa på hur man man få och ge respekt genom att vara en bra person, inte genom att slå eller hota.

När jag var nere nu så tog vi också beslut om att vi skulle anställa tre "riktiga lärare", med examen. Det känns viktigt att prioritera så att vi lär ut på bästa sett. Det inspirerar även de andra lärarna. Att rekrytera lärarna och förhandla lön blev rektorns första uppgift. Och nu fick jag rapporterat att två av lärarna är anställda, först som en slags provanställning.


Vi kom också överns att Mr Layi ska rapportera till mig varje månad,fick mitt första mail för veckan där han infomerade mig om att vi har hittat 2 kvinnliga lärare till klass 1 0 6. bJag är lärare....
Jag skulle undervisa första dagen men det blev kaos istället när kameran kom fram. Det är det roligaste dem vet när jag fotar dem!

Mr Wonder undervisarBild på skolan

Vår fina skola. På väggen skriver vi upp viktiga saker som inte får glömmas, tex att inte slå barnen eller att på lördag så ska vi spela match. När jag ser bilden nu så tänker jag att hmm...lapparna sitter nog lite högt upp...och texten kanske lite liten för barnen att läsa....ett utvecklingsområde till ; )

Vad som var helt underbart att se hur barnen på bara några månder har utvecklats så mycket! De små börjar lära sig engelska och barnen växer så det knaker. De suger in sig all kunskap.Undervisning i förskolan

I klassrummet för de små barnen är allt i deras höjd, svarta tavlan, stolar och bord.
Filmen: undervisning i förskolan

Som ni ser är barnen i olika åldrar. De går i klass beroende på vilken nivå de är, inte ålder.

Barnen pratade med mig en dag och sa att nu tycker dom det är dags att jag börjar lära mig deras lokal språk. Jag säger hela tiden att engelska är såå viktigt. "Tycker du inte det är viktigt att lära dig vårat språk madam emelie?" Vad säger man?

Så kl 9 på kvällen fick jag sätta mig i skolabänken och ojojoj vad baren har skrattat. men det är inte lätt att utala NKY tillsammans ''nky' ...Men jag försöker!
Så nu kan jag presentera mig och säga jag älskar dig och sluta!! Alltid något

VI hörs snart igen

kram emelie

1 kommentar:

  1. Vad fint att höra hur du och Jacques tillsammans lyfter fram detta viktiga att jobba med belöningar och uppmuntran istället för hot och bestraffning.

    Jag är så glad för barnens skull att de får bo och gå i skola hos er! Vad spännande det skulle vara om några svenska lärare kunde besöka era lärare och ha någon form av utbyte av kunskaper & erfarenheter.

    Kram och GOD JUL på dej Emelie!

    SvaraRadera