måndag 18 oktober 2010

tre barn i en grop

blev så ledsen idag, pratade med en av mina kontakter i Ghana, en kvinna som arbetar för barns rättigheter och hon berättade om den senaste skandalen på ett av de största mest kända privata barnhemmen.

Vi känner ju oro varje dag för att myndigheterna ska komma och säga att vi måste stänga ner...problemet är att även om skolan är registrerad och godkänd av myndigheterna så är inte barnhemmet det...Och barnhem är sen en tid tillbaka förbjudna i Ghana. Vår strategi är att säga att vi har en boardingschool...men vi uppfyller knappt några av kraven på det: tex max 4 barn i varje rum (vi bor ju typ 30...!!! och barnen älskar iofs att bo nära och många tillsammans....ni minns väl när vi köpte sängar - och barnen ändå la sig på golvet, helst fem sex stycken nära nära varandra....dom är så fina!!), skilda toaletter och dusch (!!!!) för tjejer och killar...och andra jättebra saker som det är vår dröm att fixa när vi får byggt vår skola och våra hem...

Idag blev jag påmind om varför myndigheterna vill stänga ner alla privata barnhem. Det har varit flera 'skandaler' kring barnhem. Några journalister hade arbetat undercover på ett av de största barnhemmen i Accra. Jag har varit, det är superfint rent materiellt - dom har verkligen allt. Men journalisterna hade sett hur barnen misshandlades - både fysiskt och mentalt. Bland annat hade dom som bestraffning haft en djup grop på en bakgård där barnen fick vara när dom inte uppfört sig...i en grop!!!! Fattar ni!!?! Jag såg ju massa exempel på dessa helt hemska bestraffningsmetoder på de första barnhemmen jag var på när jag åkte ner som volontär. Det är inte bara att dom slår barnen utan det är så kränkande behandlingar.

Blir så ledsen och arg! Och visst förstår jag att denna typ av behandlingen bara måste upphöra. Men tror ni att myndigheterna har något alternativ till barnen på hemmen som de stänger ner....nej just det.

På Great Andoh har vi inga fina sovrum, toaletter och duschar. Och ingen lekplats eller konstbevattnad gräsmatta. Maten lagar vi på en gryta över öppen eld och ja den kan säkert vara lite mer varierad.

Men vi kränker aldrig barnen. Vi slår dom inte. Vi förudmjukar dom inte. Hur ska dom kunna se sitt eget värde om vi som är vuxna runt omkring inte gör det??? Vi lär dom vad som är rätt och fel genom uppmuntran inte bestraffning och genom tydliga gränser och massvis med kärlek.

Det måste väl ändå vara viktigare än att ha separata sovrum?????

Emelie
ps TUSEN miljoner tack för alla peppande fantastiska kommentarer och mail och sms - responsen från er Mary Kay konsultenter har varit helt otrolig!!! Den lever jag på länge ; )Inga kommentarer:

Skicka en kommentar