onsdag 11 mars 2009

37 kronor kan fortfarande förändra liv!! Vill du vara med och stötta?!

Allting började med sjukvårdsförsäkringen. Min frustation över att så många av de fina glada barnen på barnhemmet var sjuka. Min glädje när jag förstod att det "bara" kostade 37kr per barn/år att få en hälsoförsäkring = med en grundlig hälsoundersökning, id-kort och medicin.
Tillsammans hjälptes vi åt att samla ihop pengar så att 105 barn fick försäkringen, Tack!!

Och sen... sa läkaren att barnen var så sjuka för att det inte fanns rent vatten att dricka. Vi samlade till en vatten tank som nu är på plats. Den kostar ca 100kr i månaden att fylla.


Och sen... behövde golven cementeras för att det skulle bli enklare att hålla rent.

Och sen... köpte vi madrasser så att lärarna och de yngsta barnen skulle slippa sova direkt på golven.


Och sen... köpte vi virke och byggde sittbänkar att ha i klassrummen (lite lättare att fokusera på att lära sig om man slipper sitta på marken.... )

Och sen... behövde barnen få vitaminer eftersom de allra flesta är undernärda

Och sen.... målade vi väggarna i fina glada färger


Och sen...behövde vi få ha kul ihop och ställde till med en rolig fest och dansade hela natten

Det blev många "och sen...." för behoven är stora! Och de tar inte slut.

Varje månad handlar om överlevnad för Jacque, lärarna och barnen. Att ha råd med det allra mest grundläggande. Hyra, mat, vatten, lärarlöner...(en månadslön ca 200kr)
Varje krona gör skillnad!!!

Åker tillbaks i April
Den 3dje april åker jag tillbaka till Ghana och barnhemmet. Vi har haft kontakt några gånger i veckan och det ska bli såå härligt att komma dit igen.

Att göra...!
Det finns så mycket jag vill hjälpa till med när jag kommer ner. Här är någar exempel på saker som är mest akut och som jag hoppas kunna ta tag i så fort jag kommer fram.

1) MAT OCH VATTEN. Få en långsiktighet i inköp och en kunskap i hantering.. Ex abbonnera på vatten så att det varje månad kommer nytt, vore fantastikst! Mat, 3 måltider om dagen för 150 barn i en månad kostar ca 4 500kr.

2) TOALETTER. Bygga någon form så att det är avskilt från de dagliga sysslorna (idag finns inga toaletter alls... ) Detta är extra viktigt för att förbättra barnens hälsa.
Mat och hälsa är det jag kommer prioritera mest, om du är frisk så blir det lättare att klara andra påfrestningar, det vet man ju själv.

3) SKAPA ETT HEM Rusta upp byggnaden. Fortsätta med pågående projekt, cementra, måla, bygga, fixa. Skapa lite trivsel helt enkelt..

4) MYGGNÄT Skaffa och sätta på alla dörrar och fönster i de rum barnen sover i. Många barn har malaria och vi måste minska risken att fler blir sjuka.

5) KUNSKAP Lärarna har en sååå viktig uppgift. Hur kan vi hitta sätt att vidga deras och barnens vyer? Vill ha med mig plancher på djur, världens alla länder, bilar, miljöförstöring, smarta uppfinningar, AIDS/HIV (engelska är språket de undervisar på). Måste bara säga att jag har köpt sagoböcker med mig ner å ska införa en sagostund varje dag :-)

MEN för att klara allt detta behöver vi pengar och jag är glad för all hjälp jag kan få! En av mina kompisar har bestämt att föra över 1ookr/varje månad, det räcker till rent vatten i nästa en månad, helt super!!!

Här på bloggen kan ni läsa om min förra resa, vad vi gjorde då, vart pengarna har gått mm.

Vill du hjälpa till?
BG 396-0929
Märk ert bidrag med ert namn så kan jag återkoppla vart pengarna har gått.

Tack för ert stöd och eventuella bidrag.
/emelie

18 kommentarer:

 1. Läste om dig idag, på GP. Måste bara säga att du är en fantastisk person som gör nått så underbart för all de fina barnen! Själv är jag tvåbarnsmor och har (på fritiden, ideellt) tagit mig an att vara kontaktperson för en tjej som haft en tuff uppväxt. Det du gör är min dröm å det är så himla fint av dig att göra så mycket för så många! Säkert är det många med mig som tycker som jag, fast dom kanske inte säger/skriver ned sina tankar. Hejja dej Emelie!! Lycka till på din nästa resa! Kramar Annika i Onsala.

  SvaraRadera
 2. Läste också om dig i GP idag. Helt fantastiskt jobb du gör. Som mamma till en tiomånaders tjej blir man väldigt berörd av situationen. Att behöva lämna bort sitt barn... Sätter in 1 000 kronor. Mvh Therese i Göteborg

  SvaraRadera
 3. Läste om dig på GP - vilket engagemang du har!! Fantastiskt. Vi ska försöka att sätta in lite pengar då och då till ert barnhem. Jag och min dotter 7 1/2 följer dig på nätet.
  Lycka till och skriv på bloggen om det är mer som behövs!!!
  Kramar Katarina

  SvaraRadera
 4. Hej Emelie,
  jag blev så glad då jag såg artikeln om dig och barnhemmet/skolan i morse. Vilken underbar människa du verkar vara! Barnen har tur som haft möjlighet att komma till detta ställe där det finns vuxna som både vill och kan hjälpa dem mot en bättre framtid.

  Tips: Har du försökt få flygbolaget att sponsra dina resor? Detta skulle ju ge mer pengar över för barnhemmet!

  Hur går det med huset - får ni vara kvar eller måste ni flytta på er tror du?

  Jag önsker dig en lyckad resa!

  Många hälsningar ifrån Heidi i Kungsladugård :-)

  SvaraRadera
 5. Hej Emelie,

  Som de andra har jag också läst om dig i GP. Det är bara hålla med de andras kommentarer, vilken otrolig insats du gör! Jag sänker gärna lite pengar till ditt arbete. Dessutom är det roligt att veta att pengarna verkligen hjälper. Fortsätt kämpa för barnen!
  Mvh Malin L

  SvaraRadera
 6. Hej Emelie!
  Jag fick tårar i ögonen, när jag läste om dig i GP idag. Vilken fantastisk insats du gör! Jag ska absolut vara med och skänka pengar till barnhemmet.
  MVH Åsa

  SvaraRadera
 7. Hej Emelie!
  Jag läste om dig i GP idag och blev mäkta imponerad! You go! Kommer följa dig och se hur jag kan hjälpa dig i ditt arbete. Lycka till!

  Hoppas det är ok att jag länkat till dig från min blogg också!
  Mvh
  Mikaela

  SvaraRadera
 8. Hej Emelie :)
  Som många har vi läst om ditt fina arbete i Ghana. Vi kommer att följa ditt arbete för dessa barn som har det så svårt. En av döttrarna är just i Ghana, Kasoa. Hon beskriver läget precis som du, hon arbetar på ett barnhem och att ge kärlek, lära barnen att läsa ett behov som är så viktigt för dessa barn så de kan få en värdig framtid. Räkna med vår hjälp.
  Många hälsningar Marita & Stephen

  Sofies blogg i Kasoa http://slitstarkaskor.blogg.se/

  SvaraRadera
 9. Hej Emelie!

  Vilket fantastiskt jobb du gör! Det är så lätt att bli överväldigad av alla problem och orättvisor här i världen, men du har verkligen hittat din väg att göra stor skillnad för så många barn. Jag är imponerad av din kraft och ditt mod! Självklart ska jag hjälpa dig, om än bara ekonomiskt.

  Kram Lena

  SvaraRadera
 10. Ska försöka samla in pengar från mina kolleger. Härligt att läsa om dig.

  SvaraRadera
 11. Hej Emelie:)

  Blev så glad imorse när jag såg att du var med i tidningen...Du berättade för mig i affären att du skulle iväg på din resa,bor i huset så det blir ett o annat köp i ica;)
  Det är såhär att jag jobbar som frisör och ska öppna egen salong så jag ska allt klura ut något för att kanske kunna hjälpa till, men självklart så ska jag följa din blogg och hjälpa er i erat jättefina arbete.
  All Lycka till er Emelie.

  Kram Johanna

  SvaraRadera
 12. hej! läste om dig som många andra idag i GP fantastiskt initiativ, imponerande angagemang, skall givetvis sätta in lite pengar då och då. som någon annan skrev hur går det med huset får ni vara kvar? vad tror du det kostar att köpa loss? Tommy

  SvaraRadera
 13. Vilken lycka att få hjälpa andra människor som har det svårt.
  Önskar att jag varit yngre då hade jag gärna kommit och hjälpt dig på plats.
  Jag blir gärna månadssponsor när jag vet att det kommer till din hjälp direkt och inte en massa pengar försvinner till mellanhänder på vägen.
  Må så gott och lev väl
  Britt L

  SvaraRadera
 14. Hej! Som alla andra har jag läst om dig idag och vill gärna stötta ditt arbete. Jag skall försöka dra i gång en länkningskedja från de bloggar jag läser, så får du förhoppningsvis fler som vill stötta dig.

  SvaraRadera
 15. åh hoppas hoppas nu det löser sig med resan! håller tummarna stenhårt! kram kram ylva n

  SvaraRadera
 16. Jag är så imponerad av människor som har så stort hjärta och oändligt engagemang att göra sånt som Du gör!! Stort lycka till!!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 17. Fler som du!
  Jag blev alldeles varm när jag läste om dig och barnen i Ghana!
  Jag kommer nu att ge bort "resurser" till dig som julklappar
  (vi delar ut julklappar inom släkten i morgon tisdag 29 december)!

  Återkommer!

  Frid

  Björnen

  SvaraRadera
 18. =))Hej Emelie....
  Lyssnade på Radion imorse och fick höra om dej och det oerhört fina du och dom du jobbar ihop med gör.
  Stooor Kraaam till alla "era" barn och jag hoppas du får ihop dom pengar du söker in.
  Jag ska då hjälpa till med månads vis inb.
  Blir så glad då jag ser och förstår vad ni ger , gör och uppoffrar till de barn som nu kan få en framtid.//Mimi

  SvaraRadera