söndag 19 april 2009

Drömmen - en skolväska...

Det här skrev jag förra veckan men kom inte till internet för att publicera förran nu:


Igår hade vi en jättefin dag med barnen. Jaque och jag samlade de äldra barnen, mellan 7-15, och berättade att nu är det nästan klart att vi ska få vara kvar här på det här hemmet. Och att vi skulle börja planera för framtiden och att det var viktigt för oss att veta vad de tyckte var viktigt. Dom fick en timme att sitta och prata och sen skulle de säga tre saker som de tyckte var viktiga, och tre saker som de tyckte hade varit roligt att ha eller göra.


Listan på roliga saker var lång (och hade nog kunnat skrivas av vilka barn i världen som helst...) - det var musik, fotbollsmål, färger, bollar, hopprep, böcker.....


Men vet ni vad som stod på topp tre för nästan alla över viktiga saker?


En skolväska (eller skolkläder)! Och några hade skrivit en skolbuss!?! När vi frågade (dumma som vi var och inte fattade med en gång...) varför, de har ju inga böcker och 'skolan' ligger ju på barnhemmet...så svarade de så uppriktigt så det skar i hjärtat 'vi vill ha precis som vanlia skolbarn, som barnen på marknaden' (det är väldigt vanligt med skoluniform här) ´och om vi har en buss så kan vi åka med den och spela fotboll mot barn i andra skolor´

Ja, hur ska man tänka här? Känns ju helt onödigt att prioritera att lägga pengar på att köpa skoluniformer till barnen...samtidigt ska man nog inte underskatta behovet av att få ´känna sig som alla andra´. Speciellt för mina fina goa barnkompisar som ju aldrig haft någon riktig tillhörighet i världen.

Vad tycker ni???

2 kommentarer:

  1. Anette Didriksson20 april 2009 17:49

    Kan nog vara bra för dem att ha en skoluniform som man bara har på sig när man har undervisning. På så sätt kan skolan kännas som en, viktigt, egen del av dagen, eftersom dom bor i skolan.Så roligt att få höra hur du har det och hur det går. Kolla upp vad uniformer kan kosta så fixar det sig nog med att finansieringen. Många kramar från Anette (Didrik)

    SvaraRadera
  2. Håller med Anette. Vi svenskar är lite ovana med uniform, men att känna den stolthet/gemenskap som en uniform kan ge är säkert bra för barnens utveckling och självförtroende.
    Lennart

    SvaraRadera